Министърът на развитието и инвестициите на ГърцияАдонис Георгиадис, посланикът на САЩ в Атина Джордж Цунис и главният изпълнителен директор на Envipco Hellas Group от Тексас Панайотис Мургос говориха за по-нататъшното укрепване на гръцко-американските отношения по време на втората среща на високо равнище на Economist в Солун в петък, като същевременно подчертаха, че отношенията между двете страни днес са на най-високото си ниво в историята, пише Kathimerini.

Министърът отбеляза, че преди нахлуването на Русия в Украйна отношенията между Гърция и САЩ вече са вървели добре и сега са в най-добрия си вид.

От своя страна САЩ, каза министърът, са признали, че Гърция е надежден партньор, а не просто съюзник, и посочи важната роля, която играе пристанището Александруполис в момента.

Посланикът изтъкна ролята на Гърция като енергиен център, но и като надежден съюзник на САЩ, като същевременно отбеляза, че си спомня "Гърция по време на кризата и как точно беше близо до напускането на еврозоната, но показа устойчивост. Имаше 27% безработица и все пак успя да обърне ситуацията“.