Планираната среща на върха на лидерите на QUAD от Съединените щати, Индия, Австралия и Япония в Сидни следващата седмица беше отменена, след като американският президент Джо Байдън реши да скъси посещението си си, разкри в сряда министър-председателят на Австралия Антъни Албанезе, добавяйки, че преговорите все пак може да се проведат, докато лидерите са в Япония, предава CNN.

Байдън трябваше да се събере с Албанезе, индийския премиер Нарендра Моди и японския премиер Фумио Кишида на 24 май за среща на неформалния диалог по сигурността, който се възприема широко като противодействие на Китай в региона.

Отмяната в последния момент идва в момент, когато САЩ се стремят да активизират своите връзки за сигурност в Тихия океан на фона на нарастващата конкуренция с Пекин.

Но нестабилната вътрешна ситуация във Вашингтон ограничи това, което би било значително посещение в Азия от президент на САЩ.

Байдън планираше да пътува до Сидни за срещата на върха като част от едноседмична обиколка в Азия, която трябваше да започне в Хирошима, Япония, за срещата на лидерите на Групата на седемте (Г-7), и включваше междинно спиране в Папуа Нова Гвинея за среща с лидерите на тихоокеанските острови.

Байдън все пак ще пътува до Япония от сряда, но той отмени допълнителните етапи от пътуването поради продължаващите преговори за тавана на дълга във Вашингтон, потвърди Белият дом във вторник.

Вместо това лидерите на Четворката (QUAD) ще проведат дискусии в Япония, където и четиримата ще бъдат през уикенда, заяви Албанезе в сряда, добавяйки, че часът не е потвърден.

"Четворката е важен орган и ние искаме да сме сигурни, че това се случва на ниво лидерство и ще проведем тази дискусия през уикенда“, каза австралийският лидер.

Очакваше се лидерите да обсъдят задълбочаване на сътрудничеството си по редица въпроси от критични и нововъзникващи технологии до изменението на климата и морско сътрудничество, според изявление, публикувано от Белия дом миналия месец.