Концерти на съоснователя на Pink Floyd Роджър Уотърс в полския град Краков бяха отменени  в неделя, след като коментарите на артиста за войната в Украйна предизвикаха буря от критики, съобщава Reuters.

Уотърс трябваше да се появи в Краков следващия април, но съобщения в полските медии за отворено писмо, което той е написал до първата дама на Украйна Олена Зеленска, призовавайки я да помоли съпруга си да избере "различен път“ и критикувайки Запада, че доставя оръжие на Украйна, провокира яростна обратна реакция.

"Live Nation Polska и Tauron Arena Krakow отмениха концерта на Роджър Уотърс“, съобщиха организаторите в изявление на уебсайта на залата. Те не уточняват причината за отмяната.

В събота държавната информационна агенция PAP съобщи, че говорител на Tauron Arena е казал, че мениджърите на Уолтърс са отменили концерта, без да посочват причината.

Полша се счита за един от най-верните съюзници на Киев и обществената подкрепа за украинската кауза е много висока, отбелязва агенцията.

Местните съветници в Краков трябваше да гласуват резолюция, обявяваща Уотърс за "персона нон грата“ в сряда.

В публикация в социалните медии Уотърс заявява, че не е вярно, че той или ръководството му са отменили концертите и критикува местния съветник Лукаш Вантух за гласуването да бъде обявен за нежелан в старата полска столица.

"Лукаш Вантух заплаши, че ще проведе среща с искане съветът да ме обяви за "персона нон грата“ заради публичните ми усилия да насърча всички участници в катастрофалната война в Украйна, особено правителствата на САЩ и Русия, да работят за преговори мир“, написа Уотърс в публикация във Фейсбук. "Ако г-н Лукаш Вантух постигне целта си и моите предстоящи концерти в Краков бъдат отменени, това ще бъде тъжна загуба за мен, защото очаквах с нетърпение да споделя моето послание за любов с народа на Полша“.

В ответна публикация във Фейсбук в неделя сутринта, Вантух анонсира, че е в Украйна и ще коментира изявлението на Уотърс вечерта.