Лоши метеорологични условия наложиха отмяна на извеждането в орбита на първия турски сателит за наблюдение IMECE от американската компания SpaceX, съобщава телевизионният канал TRT от космодрума Ванденберг в Калифорния.

Стартът бе насрочен за 09:48 часа българско време, но бе отменен поради силен вятър 28 секунди преди планираното изстрелване. Първоначално сателитът трябваше да бъде изстрелян на 11 април, но тогава изстрелването също беше отложено заради метеорологичните условия. Датата и часът на новия опит не се уточняват към момента.

В изявление пред TRT турският министър на промишлеността и технологиите Мустафа Варанк заяви, че сателитът ще се използва в различни области. "Благодарение на сателита за наблюдение ще можем да покрием нуждите си от изображения с висока разделителна способност от всяка точка на света“, обясни той.

На свой ред министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар отбеляза, че се планира активно да се използват възможностите на сателита за военни нужди. "Турската армия е една от няколкото в НАТО с космически способности. Чрез използването на сателитни изображения с висока разделителна способност, тя ще повиши способността за решаване на задачи за разузнаване, командване и контрол“, заяви той.

IMECE е сателит за наблюдение на Земята. Той трябва да бъде изведен в орбита на височина 680 км. Устройството ще може да получава и предава изображения с висока разделителна способност с детайлност под 1 метър, които може да се използват, наред с други неща, за решаване на проблемите при справяне с природни бедствия, наблюдение на климатичните процеси и в селскостопанския сектор.