Американските федерални прокурори са уведомили бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, че е обект на наказателно разследване. Това съобщи в сряда вестник Politico, позовавайки се на източници.

Според тях до бившия държавен глава е изпратено писмо, в което той е информиран за производството. В началото на седмицата адвокатите на Тръмп се срещнаха с представители на Министерството на правосъдието на САЩ, което едновременно служи и като Главна прокуратура на страната.

Специалният прокурор на САЩ Джак Смит в момента разследва злоупотребата със секретни документи от бившия американски лидер. Според изданието във връзка с уведомлението Смит може да реши да повдигне обвинение на Тръмп в наказателно производство.

Адвокатите на бившия президент по-рано поискаха от властите да не повдигат обвинения срещу политика в злоупотреба със секретни документи, след като той се оттегли от висш държавен пост. Те изразиха позицията си в разговори с представители на Министерството на правосъдието, включително Смит. При нашумели дела в Съединените щати адвокатите често получават възможността да се срещнат със служители на агенцията, докато разследването наближава своя край.

ФБР проведе обиск на имението на Тръмп Мар-а-Лаго на 8 август 2022 г. В показанията на агента от разузнаването, въз основа на които е издадена заповедта за обиск, се отбелязва, че документите, които бившият президент доброволно е върнал в Националния архив на САЩ през май, съдържат класифицирана информация.

Тръмп твърди, че не може да има нарушение от негова страна, тъй като той като държавен глава е имал правомощието да разсекрети всички документи, които притежава. Мандатът обаче не обхваща материали, свързани с ядрената област.Именно такива документи, според The ​​Washington Post, са открити в Мар-а-Лаго.