На строителна площадка в централната част на втория по големина град в Гърция – Солун, бяха открити, извадени и обезвреди 69 минометни снаряда от Втората световна война, съобщава електронното издание на атинския вестник Protothema, като уточнява, че работата на сапьорите продължава вече няколко дни.

Според информацията, във вторник екип от отдела за обезвреждане на противопехотни мини (TENX) на гръцката армия е изровил най-вероятно последния германски снаряд от Втората световна война на строителната площадка. Предполага се, че претърсването на периметъра ще приключи в рамките на деня.

Източници, запознати с работите на строителната площадка, уточняват, че най-вероятният разглеждан от власти сценарий е, че в зоната е имало склад за боеприпаси за германците по време на нацистката окупация на града.

Намерените снаряди са непокътнати и активни и не са паднали в резултат на бомбардировки. Освен това снарядите са били грижовно подредени, допълва изданието.

На конкретното място за строеж е имало триетажна жилищна сграда, която е построена през 1954 г. и според местни жители е била съборена през 2004 г., за да се построи хотел на нейно място.

Освен това по време на разкопките, извършени в присъствието на местния археологически отдел, са открити части от по-стари подземни структури от XX век, които не са имали археологическа стойност и поради това са били разрушени.