Конят на Рамзан Кадиров на име Зазу, който беше задържан в Чешката република в рамките на санкциите срещу чеченски лидер, е бил откраднат, като според стопанина му се оплака, че цената му е била "не по-малко от 10 милиона долара“, пише "Коммерсанть“.

Вчера, 7 март, чешкото издание Jezdci.cz, позовавайки се на правоприлагащите органи, съобщи, че 16-годишен кон на име Зазу, който принадлежи на Рамзан Кадиров, е бил откраднат в село Крабчице в западната част на Чехия. Според изданието похитителят влязъл в кошарата при коня в нощта на 4 срещу 5 март, свалил предпазната верига и го отвел. Конят беше арестуван заради санкциите на ЕС срещу Рамзан Кадиров след анексирането на Крим от Руската федерация.

"Как стана възможно това? Държаха ли го в някаква отдалечена ферма, за да могат да го приберат толкова лесно? Къде е сигурността? Къде е доблестната полиция с демократично ефективни и напреднали техники за разследване? В нашата република можете да оставите колата си оставена отворена за през нощта, а тук някой извежда санкционирания кон от кошарата и служителите на реда разбират за това едва след няколко дни “, написа ръководителят на Чечня в своя канал в Telegram.

Рамзан Кадиров също поиска да не се намалява стойността на коня му. Според него Зазу струва най-малко 10 милиона долара, а изкуственото намаляване на цената до 18 000 долара според ръководителя на републиката е свързано с "финансовата измама" на лицата, отговорни за поддръжката му. Той заяви, че сега, след като научи истинската цена на коня, някой ще "загрее ръцете си“ добре.

"Като цяло не вярвам в случайността. Конекрадците са някакви уникални: глупави да откраднат санкциониран кон и хитри, за да не ги намери полицията. Не вярвам“, завърши Рамзан Кадиров.

Зазу е закупен от Рамзан Кадиров в Дубай през 2011 г. Той завършва втори на състезания в Сингапур и Истанбул. В същото време парите за третото място на състезанията в германския Баден-Баден не бяха изплатени на ръководителя на Чечня поради санкции.

През 2017 г. 420on.cz съобщи, че има три расови и два разплодни жребци на Рамзан Кадиров, арестувани в Чехия поради санкции. Тогава общата им цена беше оценена на 6 милиона долара.