Предложението на някои представители на Републиканската партия на САЩ за спиране на подкрепата на Киев, ако бъде осъществено, ще има пагубен ефект върху украинската армия. Това мнение изрази в интервю за телевизионния канал MSNBC бившият върховен главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа и пенсиониран адмирал от ВМС на САЩ Джеймс Ставридис.

"Ако републиканците спрат крана за помощ, това би било пагубно за военните усилия. Мисля, че това е крайно нереалистично, защото проучих позицията на Камарата на представителите [на Конгреса на САЩ], където все още има голямо мнозинство от републиканци, които ще продължат да подкрепят отпускането на помощ на разумно ниво, да не говорим за демократите", подчерта Ставридис.

"Ако откажат да направите това (да окажат помощ) точно сега, тогава катастрофата е неизбежна“, добави Ставридис.

Кевин Маккарти, лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите на САЩ, който бе преизбран на междинните избори през ноември, по-рано обеща да засили контрола върху отпускането на помощи за Киев в случай на победа на неговата партия. Конгресменката Марджъри Тейлър Грийн, която обеща импийчмънт на президента Джо Байдън, на свой ред заяви, че Украйна при републиканците "няма да получи нито пени“.