Италия се готви да се сбогува със Силвио Берлускони с държавното погребение, което ще се състои днес от 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време) в Миланската катедрала и ще бъде отслужено от архиепископа на града Марио Делпини, съобщава информационната агенция ANSA.

Мерките за сигурност, въведени за случая, са строги, като се има предвид, че президентът на страната Серджо Матарела, министър-председателят Джорджия Мелони, най-малко 32 правителствени служители, както и държавни глави и чужди правителства, включително унгарския премиер Виктор Орбан, ще вземат участие в церемонията по сбогуването с Берлускони.

Площадът пред катедралата в града е отцепен от сутрешните часове на деня. Прилежащият район също е охраняван от силите на реда. Очаква се хиляди италианци да се поклонят пред тленните останки на бившия премиер на страната.

Италианският политик-ветеран, основател и лидер на партията "Напред, Италия!“, оглавявал три пъти правителството в Рим, почина на 86-годишна възраст в понеделник сутрин.

В началото на април, след като бе хоспитализиран с пневмония, се оказа, че Берлускони страда от хронична миеломоноцитна левкемия, на фона на която е развил белодробна инфекция. Той бе подложен на химиотерапия. Тогава Берлускони прекара повече от месец в миланската клиника "Сан Рафаеле“ и отново беше хоспитализиран на 9 юни, седмици, след като бе изписан от здравното заведение.