Вицепремиерът по европейските въпроси на Република Северна Македония (РСМ) Никола Димитров се срещна днес със заместник-помощник държавния секретар на САЩ Габриел Ескобар, който е на работно посещение в Северна Македония, информира скопският телевизионен канал “Нова ТВ“.

На срещата е била обсъдена европейската перспектива на Северна Македония и региона като обща стратегическа цел, както и актуалната ситуация в този контекст.

Вицепремиерът Димитров е благодарил на Съединените щати за продължаващата подкрепа за европейската интеграция, партньорство и съюзнически подход на страната за справяне с глобалните предизвикателства като израз на общи ценности.

"Споделяме една и съща визия за бъдещето на Северна Македония и региона и подкрепата на Съединените щати като наши партньори и съюзници винаги е била двигател на процеса. Стартът на преговорите за присъединяване със Северна Македония ще отбележи завършването на една глава в изпълнението на общата стратегическа цел и създаване на нов импулс за европейското бъдеще на региона като гарант за стабилност и демокрация. "Преодолявайки настоящите предизвикателства, ще можем да се съсредоточим върху насърчаването на споделени ценности и задълбочаване на партньорството в това отношение“, каза Димитров.

Ескобар от своя страна е подчертал ангажимента на Северна Македония като съюзник в НАТО за осигуряване на регионална сигурност и насърчаване на евроатлантическите ценности, като подчерта значението на Преспанското споразумение като стълб на мира и сигурността в региона. Той подчерта, че проявеното лидерство и усилията в процеса на реформи трябва да бъдат утвърдени със заслужения напредък в европейската интеграция на страната, чрез приемане на преговорната рамка и провеждане на първата междуправителствена конференция в преговорния процес.

Превод и редакция: Юлиян Марков