Стана известно името на украинския генерал, срещу когото началникът на щаба на 12-та бригада със специално предназначение "Азов" Богдан Кротевич е подал искане за разследване в Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Става дума за командира на Обединените сили на ВСУ генерал-лейтенант Юрий Содол, който отговаря за целия Източен фронт. Той е обвинен в загубата на голяма част от територията на Украйна, предава Украинская правда.

От СБУ са потвърдили пред журналисти, че е получен иск и с него се "занимават" следователи.

В същото време името на генерала не се споменава, самият Кротевич също не го споменава. Но според източници на УП във военно-политическото ръководство става въпрос за Содол.

Кротевич обвинява генерал Юрий Содол в злоупотреба с власт и некомпетентно командване на войските, което е довело до загубата на голяма част от територията на Украйна, и иска да се "провери дали генералът не е в сътрудничество с Русия". 

Генерал-лейтенант Юрий Содол през 2014 г. ръководи 25-а отделна въздушно-десантна бригада. Неговото подразделение участва в боевете за Рубижное, щурма на Ямпол, отбраната на летището в Донецк и прикрива излизането на украинските сили от Дебалцев. През следващата година Содол е назначен за първи заместник-командир на въздушно-десантните войски, а през март 2018 г. става началник на морската пехота на ВСУ.

Генералът участва и в отбраната на Мариупол. След назначаването на главнокомандващия на ВСУ Александър Сирски през февруари т.г. Содол става командващ на Обединените сили на ВСУ. А от април 2024 г. е командир на оперативно-стратегическата групировка войски "Хортица", т. е. целият източен фронт - от северната част на Харковска област до Въгледар.