Британският външен министър Дейвид Камерън призова западните партньори да засилят санкциите срещу Русия и да посегнат на замразените на Запад руски активи. Той предложи да се ударят най-болните места в Руската федерация в отговор на ракетни атаки по енергийната система на Украйна, предава УНИАН.

"Спряхме потока на руски петрол, но е време да се уверим, че напълно спираме руския газ в Европа. Трябва да направим повече", заяви той на Конференцията за възстановяване на Украйна в Берлин.

Камерън смята, че Западът трябва да удари със санкции най-болните места на Русия.

"Трябва да използваме замразени руски активи. Трябва да се запитаме: от какво се страхува Путин? Страхува се, че ще се откажем от въглеводородите. Страхува се, че ще поемем замразените държавни активи на Русия. И се надявам, че при на срещата на върха на Г-7 тази седмица ще се съгласим най-малкото да използваме лихвата върху замразените активи, за да наберем огромен заем за Украйна и парите ще започнат да текат много преди изборите през ноември в Америка“, каза Камерън.

Той припомни и руският сенчест флот, който използва незастраховани кораби, които са опасни, включително за околната среда.

"Искам да знам, че всеки път, когато влязат в неутрално пристанище, те биват проверявани, арестувани и не им е позволено да транспортират руски петрол и да го продават по света. Както казах, ние държим всички карти: най-силната икономика, най-добрият съюз, опит, знания и ние трябва да използваме всичко това, Великобритания ще изиграе своята роля, ние сме в застрахователния бизнес и е страхотно, че Lloyd's Insurance, които са тук днес, помогнаха със застраховането в Черно море“, отбеляза още Камерън. .