Сръбското правителство допуска възможността за доставка на смъртоносни оръжия на украинската армия. Това съобщи в сряда Reuters, позовавайки се на секретни документи на Пентагона, изтекли в интернет.

Агенцията се позовава на графика, която е обобщение на отговорите на правителствата на 38 европейски страни на въпроси за готовността им да окажат военна подкрепа на Киев. Документът е класифициран като "секретен“, маркиран като "не за предаване на партньорски чуждестранни разузнавателни агенции“ и е запечатан от Службата на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ с дата 2 март 2023 г. Той съдържа отговори от европейски правителства в четири категории: държави, които вече обучават украинската армия и предоставят военна помощ на Киев, държави, готови да подкрепят Украйна в този формат, столици с "военни възможности“ за доставки за въоръжените сили на Украйна (ВСУ ) и участници "с политическа воля" за бъдещи доставки на смъртоносни оръжия.

Според Reuters само правителствата на Австрия и Малта са отговорили с "не" и по четирите параметъра. Съгласно документа сръбските власти са отказали да обучат украинските военни, но са отчели наличието на военни способности и политическа воля за доставка на оръжие на Киев. В същото време агенцията подчертава, че не може да потвърди автентичността на диаграмата на Пентагона.

След началото на руската военна интервенция в Украйна сръбският президент Александър Вучич заяви в обръщение към нацията, че Белград подкрепя териториалната цялост на Украйна, но няма да налага санкции срещу Руската федерация. Сръбският президент обяви още, че страната му няма да доставя оръжия нито на Русия, нито на Украйна. На 2 март официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че руската страна е поискала от Белград официална позиция по информацията за доставките на сръбски боеприпаси за Украйна.

По-рано американски медии съобщиха, че Пентагонът и Министерството на правосъдието на САЩ са започнали разследване във връзка с изтичането на секретни документи, свързани с плановете на Вашингтон и НАТО да подготвят украинските въоръжени сили за контранастъпление. По-специално в Twitter и Telegram бяха публикувани много материали, разкриващи данни за графиците за доставка на оръжия и числеността на войските. На 7 април The New York Times съобщи, че в интернет се е появила нова порция американски секретни документи на украинска тематика. Според изданието са открити и материали, свързани с Близкия изток и Китай.

Reuters подчертава, че това може да е едно от най-значимите изтичания, след като повече от 700 000 документа, видеозаписи и дипломатически грами се появиха на сайта WikiLeaks през 2013 г. В същото време, както отбелязва агенцията, документите, разпространявани в интернет, могат да се окажат фалшиви.