От началото на руската военна интервенция в Украйна, ВСУ са унищожили или поразили много кораби на руския Черноморски флот, включително една подводница. Тъй като нямат собствени военни кораби, украинските сили разчитат на безпилотни морски дронове и противокорабни ракети с голям обсег, за да ударят руските военноморски сили.

В началото на нахлуването през 2022 г. руският флот разполагаше с около 80 бойни кораба, включително големи бойни кораби, десантни кораби, подводници, патрулни катери и миночистачи. Business Insider състави хронология и разказа кои руски кораби са ударили украинците и кога.

"Саратов" март 2022 г

Този кораб, докато беше разположен в Бердянск, Запорожка област, на 24 март 2022 г. беше потопен от украинските сили с балистична ракета с малък обсег на действие Точка-У. Известно е, че "Саратов“ може да транспортира около 400 военни, както и 20 танка или 45 бронирани машини.

"Москва" април 2022 г

Руският Черноморски флот претърпя значителен удар, губейки своя флагман - крайцера "Москва". Той беше потопен на 14 април 2022 г. Това беше първият път, когато руски флагман беше потопен от враг след Руско-японската война в началото на 1900 г.

Отбелязва се, че в началото на нахлуването "Москва“ е осигурявала въздушно прикритие за други руски военни кораби и е помогнала за превземането на Змийския остров в края на февруари 2022 г. Украйна удари крайцера с далекобойни ракети "Нептун".

"Василий Бех“ юни 2022 г

Руският спасителен буксир беше ударен на 17 юни 2022 г. Украинските военни съобщиха, че са го ударили и "успешно демилитаризирали“ с две противокорабни ракети Harpoon. Атаката отбеляза първия път, когато Украйна удари руски кораб с доставено от Запада противокорабно оръжие.

"Иван Голубец" октомври 2022 г

Руският миночистач "Иван Голубец" беше повреден в резултат на "масирана атака" срещу Севастопол на 29 октомври.

"Оленегорски горняк" август 2023 г

На 4 август 2023 г. руски военен кораб беше сериозно повреден, след като беше ударен от украински военноморски дрон, оборудван с експлозиви.

"Минск" септември 2023 г

На 13 септември 2023 г. беше ударен десантен кораб "Минск" от клас "Ропуха", който беше в сух док за поддръжка в корабостроителница в Крим.

"Ростов на Дон" септември 2023 г

Подводницата "Ростов на Дон" е ударена в същия ден като "Минск" - 13 септември. Тя "претърпя катастрофални щети“.

"Асколд" ноември 2023 г

Корабът "Асколд" беше ударен на 4 ноември по време на атака срещу завода "Залив". Той дори нямаше време да стане част от руския Черноморски флот.

"Новочеркаск" декември 2023 г

Руският кораб "Новочеркаск" беше ударен край Феодосия на 26 декември.

"Ивановец" януари 2024 г

По време на нощна операция на 31 януари украинските специални сили потопиха малкия военен кораб "Ивановец" с шест военноморски дрона.

"Цезар Куников" февруари 2024 г

Корабът "Цезар Куников" беше потопен на 14 февруари. Корабът беше изпратен на дъното с помощта на морски дронове MAGURA V5.

"Сергей Котов" март 2024 г

Украйна се опита да потопи руския кораб "Сергей Котов" повече от веднъж. Украинските сили атакуваха кораба на стойност 65 милиона долара три пъти - през юли, август и септември 2023 г. - преди дронове успешно да го потопят сутринта на 5 март 2024 г.

"Ямал" и "Азов" март 2024 г

На 23 март украинските войски атакуваха корабите "Ямал" и "Азов", които бяха ремонтирани в корабостроителницата само две години по-рано.

"Иван Хурс" март 2024 г

Първо Украйна обяви удари по руските военни кораби Ямал и Азов. Но два дни по-късно украинските военни съобщиха, че ударът е бил нанесен върху още два кораба на руския флот, по-специално "Иван Хурс“. Улучен е през нощта на 24 март.

"Константин Олшански" март 2024 г

Големият десантен кораб Константин Олшански също беше подложен на масирана ракетна атака на 26 март. Известно е, че корабът преди това е принадлежал на Украйна, но руснаците го присвоиха, когато окупираха Крим през 2014 г.

"Ковровец" май 2024 г

Миночистачът "Ковровец" беше унищожен при една от последните атаки - на 19 май. Този кораб от съветската епоха можеше да открива мини на дълбочина до 500 фута и беше въоръжен с две 30-милиметрови морски оръдия АК-230М. Той беше оборудван с радарна система с висока разделителна способност "Рис“.

"Циклон" май 2024 г

Скоро след поражението на Ковровец стана известно, че малкият ракетен кораб "Циклон" също може да е бил ударен. Това се превърна в една от най-значимите загуби на руския Черноморски флот - корабът беше последният руски ракетоносец, базиран в Крим.

Циклонът влезе на въоръжение в Черноморския флот преди по-малко от година, през юли 2023 г. Той беше пуснат само три години по-рано.