САЩ ще подкрепят Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, независимо от успеха на предстоящото контранастъпление на Въоръжените сили на страната. Това увери в интервю за РБК-Украйна полковник Дейв Бътлър, говорител на Обединения комитет на началник-щабовете на армията на САЩ.

Бътлър бе попитан дали Украйна може да бъде принудена да започне преговори с Русия, ако ВСУ не спечелят пълна и абсолютна победа в хода на предстоящото контранастъпление.

По дуите му руските военни ще бъдат изненадани, когато украинските сили за отбрана използват оборудването, получено от съюзниците, и демонстрират придобитите умения.

В същото време Бътлър добави, че във вътрешни дискусии и в разговори с председателя на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили никога не е споменавано, че "ако украинците не постигнат това и това, тогава край“.

"Както каза нашият президент, както казаха много страни тук, ние ще бъдем с украинците толкова дълго, колкото е необходимо. И това е независимо от конкретния напредък, който ще постигнат в бъдещата офанзива“, подчерта полковникът.

Припомня се, че по-рано министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба заяви, че не трябва да се мисли за предстоящото контранастъпление като за последно - ако ВСУ не успеят да освободят всички територии, те ще се подготвят за следващата операция.

Освен това президентът Володимир Зеленски отбеляза, че украинската армия ще бъде готова за контранастъпление, когато страната получи всички оръжия, договорени с партньорите.