Русия не представлява заплаха за държави, които не са враждебни към нея. Това увери прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки изявлението на унгарския министър-председател Виктор Орбан, че не би искал страната му да има обща граница с Русия заради "лоши спомени“, предава РИА Новости.

"Не сме съгласни с г-н (унгарския премиер Виктор) Орбан по всички въпроси. Русия не представлява опасност, противно на това, което сега се повтаря със завидна последователност в Европейския съюз, за ​​всички държави, които не са враждебни към самата нея и не се опитват да станат антируски. Затова опасенията в това отношение са безпочвени, ние се опитваме да гарантираме собствената си сигурност и тази на нашите деца“, подчерта Песков пред репортери.

След среща в Прага с колегите си от останалите три страни от Вишеградската група - Полша, Словакия и Чешката република, Орбан заяви, че интересите на националната сигурност на Унгария ще бъдат най-добре обслужени от ситуация, в която тя няма да има обща граница с Русия, тъй като "има лоши спомени от подобен период“.