Вицепремиерът на Украйна и министър на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук призова за "спешна евакуация“ на цивилните от Бахмут, Донецка област, съобщава електронното издание "Главком“.

Гражданите, които остават в града, пречат на "нашите отбранителни сили да работят нормално“, обясни Верешчук, като допълни, че в града все още остават около 6 000 цивилни лица.

Съгласно данни, представени от нея, само в четвъртък петима цивилни са били убити, а други девет са били ранени.

"В града се водят тежки битки. Вражеската артилерия обстрелва жилищни квартали. Честно казано, много съм изненадана, че там все още остават 6 000 цивилни“, призна Верешчук.

Украинският вицепремиер призова цивилните да напуснат Бахмут, "защото, оставайки там, първо, застрашавате собствения си живот и този на близките ви, особено децата, принудени да са с вас. И второ, създавате допълнителни проблеми и рискове за всички тези хора, които се опитват да ви помогнат - военни, национална полиция, доброволци“.

Друг аргумент в полза на евакуацията е, че гражданите, които остават в града, според Верешчук, пречат на "нашите сили за отбрана и сигурност да работят нормално в града“ - те са принудени постоянно да се съобразяват с безопасността на цивилните.

"Затова ви призовавам да се евакуирате незабавно. Ако сте здрави и родолюбиви граждани, които уважават закона, трябва незабавно да напуснете града. Вие много добре знаете как да направите това и къде да се обръщате“, обобщи вицепремиерът, обръщайки се към цивилното население.