Прогнозираното засушаване в житницата на Черноморския регион вероятно ще доведе до по-ниски добиви от слънчоглед и царевица. В същото време проливните дъждове в Съединените щати заплашват да навредят на глобалните доставки, като повишат цените, пише Reuters.

"Прогнозата за времето за Черноморския регион е голям червен флаг“, казва метеорологът от Maxar Крис Хайд. Засушаването и липсата на дъжд, които се очакват през юли и август, могат да нанесат щети на ключови царевични и слънчогледови култури в региона.

Съобщава се, че огромни участъци земеделска земя в Русия, Китай, Индия и Съединените щати изпитват изключително горещо време и валежи под нормалното.

Световните цени на пшеницата скочиха до 10-месечен връх през май.

В южната и източната част на Украйна се наблюдава горещо и сухо време: от 1 май до 10 юни количеството на валежите е само 20-50% от нормалното. Сушата пречи на развитието на зимните и пролетните култури в някои части на регионите Харков и Донецк.

"Месец май в Украйна се оказа един от най-сухите за последните 30 години. В северните райони, по-специално в Житомир, градушките повредиха пролетни култури като царевица, соя и слънчоглед“, сочат синоптиците.

Не по-добро е положението и в САЩ, най-големият износител на храни. Съобщава се, че силни горещини обхващат части от източното крайбрежие, като силният дъжд поражда опасения от наводнения.

"В Средния Запад фокусът се измества от горещината към твърде много дъжд, което може да доведе до наводнения в райони за отглеждане на царевица и соя, особено в Горния Среден Запад“, казва Хайд.

Времето в Австралия се очаква да бъде нормално. Някои райони ще получат повече от средните валежи, което ще подобри прогнозата за реколтата от пшеница. Аржентина и Бразилия също се очаква да имат предимно благоприятно време през следващите месеци.