Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети Германия този уикенд за първи път след началото на войната, съобщава националният ежедневник Die Zeit, като отбелязва, че  правителствените кръгове в Берлин са потвърдиха пред информационната агенция DPA, че визитата ще се състои в неделя.

Все още не е ясно дали Зеленски ще пристигне в събота вечер или в неделя. Точната му програма не е обявена. Наградата "Карл Велики" за европейски заслуги, която бе присъдена на Зеленски и украинския народ през декември, ще бъде връчена в Аахен в неделя следобед. Допуска се преди това да бъде организирана среща между канцлера Олаф Шолц и Зеленски в Берлин.

Пътуванията на Зеленски в чужбина обикновено се пазят в тайна до последния момент от съображения за сигурност. Това обяснява и нежеланието на федералното правителство да обяви програмата на визитата му. В събота Зеленски е на посещение в Рим, където се срещна с премиера на Италия Джорджия Мелони, а след това бе приет на аудиенция при папа Франциск.

Зеленски бе за последно в Германия няколко дни преди руската инвазия през февруари 2022 г. като участник в Мюнхенската конференция по сигурността.