Във вторник Европейският парламент официално одобри закон за ефективна забрана на продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили в Европейския съюз от 2035 г., целящ да ускори преминаването към електрически превозни средства и да се бори с изменението на климата, съобщава Reuters.

Основните правила ще изискват до 2035 г. производителите на автомобили да постигнат 100% намаление на емисиите на CO2 от продадените нови автомобили, което би направило невъзможно продажбата на нови превозни средства, задвижвани с изкопаеми горива, в блока от 27 държави.

Законът също така ще определи 55% намаление на емисиите на CO2 за нови автомобили, продадени от 2030 г. спрямо нивата от 2021 г., много по-високо от съществуващата цел от 37,5%.

"Експлоатационните разходи на електрическо превозно средство вече са по-ниски от експлоатационните разходи на превозно средство с двигател с вътрешно горене“, обясни Ян Хуитема, водещият преговарящ на парламента по правилата, добавяйки, че е от решаващо значение да се въведат по-достъпни електрически превозни средства за потребителите.

Държавите от ЕС се споразумяха за сделката със законодателите миналия октомври, но все още трябва официално да подпечатат правилата, преди да влязат в сила. Окончателното одобрение се очаква през март.

Новите автомобили трябва да отговарят на 100% намаление на CO2 до 2035 г. и 50% намаление до 2030 г. в сравнение с нивата от 2021 г.

Много производители на автомобили в Европа обявиха инвестиции в електрификация.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen Томас Шефер обяви миналата година, че от 2033 г. марката ще произвежда само електрически автомобили в Европа.

Все пак законът на ЕС срещна съпротива от някои отрасли и държави, когато беше предложен през юли 2021 г. В резултат на това окончателното споразумение включва някои гъвкавости, включително че малките производители на автомобили, произвеждащи по-малко от 10 000 автомобила годишно, могат да договорят по-слаби цели до 2036 г.

Законът за CO2 за автомобили е част от по-широк пакет от по-строги политики на ЕС за климата, предназначени да постигнат целите на блока за намаляване на емисиите на парникови газове през това десетилетие.