Германия възнамерява да увеличи приноса си в усилията за защита на територията на НАТО и от 2025 г. планира да предостави на Алианса 30 000 войници, които ще бъдат във висока степен на бойна готовност. Това заяви от Берлин германският канцлер Олаф Шолц на съвместна пресконференция с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Бундесверът ще увеличи приноса си в отбраната на територията на Алианса. Предвижда се от 2025 г. на НАТО да бъдат предоставени 30 000 германски войници, които ще бъдат във висока степен на бойна готовност", обяви Шолц.

Канцлерът също така посочи, че е обсъдил със Столтенберг по-специално въпроса за защитата на критичната инфраструктура в Северна Европа. "Саботажът срещу "Северен поток" показа, че сме принудени напълно да преоценим рисковете за нашата енергийна инфраструктура. Това важи особено за Северно море", подчерта канцлерът на ФРГ.

"Днес бяхме единодушни в мнението, че тези действия трябва да бъдат координирани, доколкото е възможно, на международно ниво. НАТО трябва да бъде първият партньор тук в светлината на своя опит, способности и задачи. В това отношение Германия би приветствала НАТО да играе много по-активна координираща роля в осигуряването на защитата на критичната инфраструктура в морето“, увери Шолц.