Властите на Полша решиха от следващата година украинските бежанци, които остават в страната, да бъдат задължавани да споделят разходите за издръжката им, предава информационната агенция Agerpress.

Изключение от правилото ще се отнася за непълнолетни, бременни жени, пенсионери и лица без доходи.

От 1 февруари 2023 г. украинците, които остават в Полша за повече от 120 дни, ще трябва да плащат 50% от разходите за издръжката си, но не повече от 9 евро на ден. А от 1 май следващата година бежанците, които са били в Полша повече от 180 дни, ще покриват 75% от разходите за престоя си, или 13 евро на ден.

Средно разходите за настаняване и изхранване са около 15,5 евро на ден на човек, уточни ръководителят на отдела за управление на кризи на кметството на Калиш.

От своя страна в телевизионно интервю заместник-министърът на вътрешните работи Павел Босернакер мотивира решението с това, че не е възможно "да се финансира престоят на бежанците за неопределен период от време“.

Около 85 000 бежанци от Украйна живеят във финансирани от държавата приемни центрове в Полша, по-голямата част от които са жени, непълнолетни и пенсионери, според официални данни.

В Краков, един от големите полски градове, приел голям брой бежанци от началото на войната в Украйна, има четири такива центъра, в които общо са настанени около 1000 души.

Една от доброволките в един от тези центрове, сподели, че от 150-те души, които живеят в съоръжението, "само четирима или петима“ имат работа.

За повечето жени е "сложно" да приемат работа, защото в много случаи те имат "няколко деца, за които трябва да се грижат" и не всички от тях ходят на училище, добави тя.

Полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински обяви миналия месец, че Варшава е бенефициент на почти половината от 400-те милиона евро, които Европейският съюз е отпуснал досега за приемане на бежанци от Украйна.

Правителството във Варшава се надява да получи още 45 милиона евро от Брюксел, като вземе предвид факта, че "Европейският съюз също има отговорността да помогне" на украинците, каза Камински.