Съобщението в понеделник, че Fox News се разделя с най-високо оценения водещ в най-гледаното време, Тъкър Карлсън, изуми хората от кръга на Доналд Тръмп. Самият бивш президент е бил изненадан от новината, според запознато лице, а най-големият му син Доналд Тръмп младши, който е близък приятел на г-н Карлсън, описва решението на мрежата като "умопомрачително“, пише The New York Times.

"Мисля, че това променя нещата за постоянно“, заяви Доналд Тръмп-младши в "Шоуто на Чарли Кърк“, добавяйки, че г-н Карлсън е "действителен мисловен лидер в консерватизма“ и "талант, който се среща веднъж в поколение“.

Наблюдателите може да си помислят, че г-н Тръмп и семейството му вече не поддържат връзка с г-н Карлсън, като се имат предвид неотдавнашните разкрития на остри лични текстови съобщения на водещия на Fox, които се появиха като част от съдебната битка на консервативната мрежа срещу Dominion Voting Systems.

В началото на 2021 г., докато г-н Тръмп отчаяно се опитваше да отмени изборите през 2020 г., г-н Карлсън изпрати съобщение на довереник, че мрази президента "страстно“. Той също така описа г-н Тръмп като "демонична сила“.

Когато текстовете бяха публикувани през март, г-н Тръмп беше наранен и се обади на г-н Карлсън, за да говори за тях, според запознато лице. Но двамата бързо са се разбрали. Оттогава те разговарят редовно, разменят си текстови съобщения и изглежда имат по-близки отношения от когато и да било преди, според двама души, близки до г-н Тръмп, които са запознати с връзката им и които не пожелаха да бъдат идентифицирани.

В интервю с Грег Кели от Newsmax, което беше записано малко след като напускането на г-н Карлсън стана публично достояние, г-н Тръмп предложи подкрепа за бившия водещ. "Шокиран съм. Изненадан съм“, заяви Тръмп. "Мисля, че Тъкър беше страхотен. Той беше, особено през последната година или нещо повече, той беше страхотен за мен“.

Г-н Карлсън не отговори на искане за коментар.

Миналата година някои от съветниците на г-н Тръмп се притесняваха, че г-н Карлсън изглежда готов да подкрепи потенциалната президентска кандидатура на главния съперник на г-н Тръмп, губернатор Рон ДеСантис от Флорида. Г-н Карлсън беше дал на г-н ДеСантис много време и похвали политиката му. Но през последните шест седмици, когато г-н Тръмп и г-н Карлсън разговаряха по-често, екипът на Тръмп се чувстваше все по-уверен, че г-н Карлсън няма да подкрепя ДеСантис, който беше силно рекламиран от медиите на Рупърт Мърдок, включително Fox News.

Екипът на Тръмп хареса шансовете си още повече, когато научи, че г-н Карлсън е отвратен от решението на г-н ДеСантис в края на март да нарече руския президент Владимир В. Путин "военен престъпник“.

Сенатор Дж. Д. Ванс, републиканец от Охайо, който е близък съюзник както на г-н Тръмп, така и на г-н Карлсън, описа отстраняването на водещия от Fox News като шок.

"Тъкър е гигант и най-мощният глас срещу идиотските войни и икономика, която постави плутократите над работниците“, заявява г-н Ванс в текстово съобщение. "Това е огромна загуба за едно консервативно движение, което се надява да бъде достойно за своите избиратели. Предполагам, че ще стъпи на краката си и ще продължи да има мощен глас. Ако не го направи, ще бъде ужасно за страната“.