Съдът в Минск осъди задочно бившия кандидат за президент на Беларус Светлана Тихановская на 15 години лишаване от свобода, предава държавната информационна агенция BelTA.

Тихановская бе призната за виновна в "заговор, извършен с цел завземане на държавната власт по противоконституционен начин".

Освен това опозиционният лидер на Беларус бе обвинена в "създаване на екстремистка формация и нейното ръководене, публично призоваване за завземане на властта и действия, насочени към накърняване на националната сигурност на Беларус“.

Освен Тихановская, в Беларус осъдиха и бившият дипломат Павел Латушко. Той получи задочно присъда на 18 години строг режим в наказателна колония.

Светлана Тихановская участва в президентските избори в Беларус през 2020 г., след като съпругът й не беше допуснат във вота от ЦИК на страната. По-късно Сергей Тихановски бе задържан и изпратен в затвора.

По данни на беларуската ЦИК Тихановская зае второ място в изборите с 10% от гласовете. Опозиционери обаче смятат, че за нея са гласували 70-80% от избирателите.