Жури във федералния съд в Манхатън призна бившия американски президент Доналд Тръмп за отговорен за сексуално насилие и клевета над журналистката и писателка Елизабет Джийн Карол, присъждайки й обезщетение от около 5 милиона долара, предава BBC.

Тръмп трябва да плати на Карол 3 милиона долара обезщетение за клевета и още 2 милиона долара за побой, което включва сексуалното посегателство, за което тя каза пред съда, че е станало през 90-те години.

Тъй като това е гражданско дело, Карол успя да съди Тръмп за обезщетение. Затворът за бившия президент никога не е бил обсъждан, тъй като не е наказателно дело.

Карол съди Тръмп за побой, твърдейки, че поведението му се квалифицира като сексуално престъпление, защото е изнасилване, сексуално насилие или насилствено докосване.

79-годишната Карол казва, че нападението е извършено в магазин на Bergdorf Goodman в Манхатън в края на 1995 г. или началото на 1996 г. Двамата се били засекли, докато пазарували. След това по твърдение на Тръмп, я е помолил за съвет, когато купува бельо за друга жена и на шега е отправил молба към нея да моделира с него.

Но изведнъж, според Карол, магнатът на недвижими имоти се е хвърлил към нея, притиснал я е към стената и я е нападнал.

Журналистката, чиято рубрика със съвети "Попитайте Е. Джийн“ се появяваше в списание Elle от 1993 до 2019 г., твърди, че е успяла да го отблъсне след "колосална борба“.

Тя не съобщила за случилото се на полицията, тъй като "била в шок и не искала да мисли за себе си като за жертва на изнасилване“.