Пентагонът обяви ключовата тема, която ще бъде обсъдена на срещата на Контактната група по отбраната на Украйна във формата "Рамщайн". Темата е за защита на въздушното пространство на Украйна, съобщава РБК-Украйна с позоваване на встъпителната реч на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

"Целият свят вече вижда и разбира нашия принос. Виждате, че Русия продължава да използва хиперзвукови оръжия, което представлява заплаха за цивилното население на Украйна", е заявил Остин.

Според него, благодарение на най-модерните системи за противовъздушна отбрана, като Patriot и други системи, прехвърлени от европейски партньори, украинските сили успешно отблъскват ракетни атаки.

"Украйна вече може сто процента да сваля вражески ракети. И ние виждаме това в действителност. Затова сега ще прегледаме от какво се нуждае Украйна, за да защити небето си. И следователно сега фокусът ще бъде върху сигурността на небето на Украйна“ е подчертал Остин.

Лойд Остин е добавил още, че на срещата ще се обсъди как да се ускори производството на необходимото оборудване за Украйна.

"Да, ще се задълбочим в детайлите и ще продължим да търсим креативни начини за увеличаване на индустриалния капацитет. Ще продължим да се борим за върховенството на закона, така че Украйна да запази своя суверенитет. И ще бъдем непоколебими, докато е необходимо ".

Медеията припомня, че на 25 май, има вече 12 срещи във формат "Рамщайн". Както се очаква, членовете на отбранителната коалиция трябва да се договорят за по-нататъшна помощ на Украйна в борбата срещу руската агресия. Усилването на противовъздушната отбрана остава неотложен проблем, както и прехвърлянето на бойни самолети.

Както обявиха в САЩ, този път съюзниците могат да обсъдят трансфера на изтребители F-16 за Украйна. Някои от партньорите вече са се съгласили да провеждат обучение на пилоти, но решението за прехвърлянето на модерни самолети е на Съединените щати.

Украйна многократно е призовавала партньорите си да предприемат решителни стъпки по въпроса за F-16. Защото те не само ще й помогнат в бъдещото контранастъпление, но и значително ще укрепят ПВО, допълва украинската медия.