Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е заявил, че САЩ няма да позволят на руския президент Владимир Путин да спечели започнатата от него война срещу Украйна или ХАМАС в конфликта срещу Израел, цитира Украинская правда.

Остин е уверил, че САЩ могат да изпратят ресурси на "няколко фронта" едновременно.

Ръководителят на американското военно ведомство е подчертал, че както в Израел, така и в Украйна "демокрациите се борят с безмилостни врагове, които се стремят да ги унищожат".

"И ние няма да позволим на ХАМАС или Путин да спечелят. И няма да позволим на нашите врагове да ни разделят или отслабят", е подчертал той.

Остин е добавил, че войната, отприщена от Руската федерация срещу Украйна, е "предизвикателство" за НАТО и "директна атака срещу базирания на правила международен ред".

И резултатът от тази борба ще определи глобалната сигурност за десетилетия напред“, е коментирал той, като е подчертал, че Съединените щати "не могат да си позволят да стоят настрана".

По-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че членовете на НАТО остават решени да продължат да подкрепят Украйна в борбата срещу руската агресия.