Руският опозиционер Алексей Навални остава в карцера на поправителната си колония за още 15 дни, според неговия говорител Кира Ярмиш, цитиран от CNN.

"Това е 14-ият път [в който той е върнат в изолация]“, съобщи тя в Twitter.

"Сега той ще прекара там общо 158 дни. Обикновено след излежаване на една присъда в ШИЗО [единичната килия] осъденият се освобождава поне за една нощ, но случаят с Алексей не беше такъв. Той получи нов срок, без изобщо да бъде пуснат от наказателната килия.

Навални заяви в цитати, публикувани в официалния му акаунт в Twitter: "Вчера, след като изтекоха още 15 дни [в единичната килия], веднага бях върнат обратно в същата килия ШИЗО № 11… Обикновено след 15 дни в ШИЗО, затворникът трябва да прекара поне един ден в обикновена килия, преди да получи още 15 дни в ШИЗО. Така че разбих системата, макар и не по начина, по който се надявах“.

Екипът на критика на Кремъл казва, че той е изправен пред нови наказателни обвинения, които могат да го оставят затвора за още 30 години.

По-рано тази година дъщерята на опозиционния лидер Даша Навална, която в момента учи в Станфордския университет в Калифорния, заяви пред CNN, че затворническите власти многократно го карат да влиза и излиза от изолация. "Поставиха го вътре за една седмица, след това го изведоха за един ден“, за да се опитат да го пречупят, заяви тя.

"На хората не им е позволено да общуват с него и този вид изолация е наистина чисто психологическо изтезание“.