Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин изнесе реч по повод 78-ата годишнина от края на Втората световна война в рамките на традиционния военен парад на Червения площад в Москва. "Фокус“ събра основните моменти от нея:

За предизвикателствата пред Русия

Путин започна речта си с предупреждението, че "днес цивилизацията отново се намира в преломен момент“.

"Срещу нашата родина отново се разгърна истинска война. Но ние дадохме отпор на международния тероризъм, ще защитим и жителите на Донбас, ще гарантираме и нашата сигурност“, увери Путин в речта си на Парада на победата.

Той обаче добави, че за Русия няма неприятелски и враждебни народи "нито на Запад, нито на Изток“. По думите му Русия, както и огромното мнозинство от хората на планетата, иска "да вижда бъдещето като мирно, свободно и стабилно“.

Руският президент отбеляза, че на Запад се унищожават мемориали и паметници на съветските войници, създава се култ към нацизма. В тази връзка той подчерта, че "подобно издевателство също е престъпление и реваншизъм на тези, които подготвяха нов поход срещу Русия“.

"Виждаме как в редица страни безмилостно и хладнокръвно се унищожават паметници на съветските войници, разрушават се паметници на велики пълководци, създава се истински култ към нацистите и техните съучастници, а паметта на истинските герои се изтрива и клевети“, заяви Путин на Парада на победата.

Подобно оскверняване на подвига и жертвите на поколението-победител според Путин "също е престъпление, откровен реваншизъм на тези, които цинично и открито подготвяха нов поход срещу Русия, които събраха неонацистка измет от цял ​​свят за това."

"Тяхната цел, и тук няма нищо ново, е да постигнат разпадане и унищожение на страната ни, да зачеркнат резултатите от Втората световна война, да разбият окончателно системата на глобалната сигурност и международното право“, обясни руският президент.

За Запада

Западните страни провокират конфликти и катаклизми, унищожават традиционните ценности, за да продължат да диктуват собствените си правила, всъщност - система на грабеж и насилие, заяви руският президент Владимир Путин в речта си.

"Ние вярваме, че всяка идеология на превъзходството е по своята същност отвратителна, престъпна и смъртоносна. Но западните глобалистки елити все още говорят за своята изключителност, карат хората и разцепват обществото, провокират кървави конфликти и катаклизми, сеят омраза, русофобия, агресивен национализъм, унищожават и семейните традиционни ценности, които правят човека човек“, допълни Путин.

И всичко това, според думите му, за да "продължат да диктуват, да налагат на народите своята воля, своите права, правила, а всъщност – система на грабеж, насилие и потисничество“.

"Изглежда забравиха до какво водят безумните претенции на нацистите за световно господство, забравиха кой победи това чудовищно тотално зло, кой се изправи като стена за родната земя и не пожали живота си за освобождението на народите на Европа“, подчерта още руският президент.

"Тяхната цел, и тук няма нищо ново, е да постигнат колапс и унищожение на страната ни, да зачеркнат резултатите от Втората световна война, окончателно да разбият системата на глобалната сигурност и международното право и да удушат всякакви суверенни центрове на развитие“, заключи Путин на Парада на победата.

За Украйна и войната

Киев се е превърнал в заложник на държавния преврат и разменна монета в ръцете на Запада.  Това заяви държавният глава на страната Владимир Путин в речта си по повод 78-ата годишнина от победата във Втората световна война.

"Прекомерните амбиции, арогантността и всепозволеността неизбежно се превръщат в трагедии. Това е причината за катастрофата, която преживява сега украинският народ. Той стана заложник на държавния преврат и изградения въз основа на него престъпен режим на неговите западни господари , разменна монета в осъществяването на техните жестоки егоистични планове“, коментира Путин.

Решаващите за съдбата на Русия битки винаги са ставали свещени, страната се гордее с тези, които участват във войната в Украйна, няма нищо по-важно от нея сега, увери руският президент.

"Битките, които решават съдбата на нашата родина, винаги са ставали национални и свещени. Ние сме верни на заветите на нашите предци, дълбоко и ясно разбираме какво означава да бъдеш достоен за висотата на техните бойни, трудови и нравствени постижения“, заяви Путин на парада на Червения площад.

Президентът на Русия отбеляза още, че страната се гордее с участниците във военните действия в Украйна, с всички, които се бият на предната линия, които осигуряват фронта под обстрел и спасяват ранените. "Сега няма по-важно нещо от вашата воинска работа. Сигурността на страната сега зависи от вас. От вас зависи бъдещето на нашата държавност и на нашия народ. Вие с чест изпълнявате воинския си дълг, воювайки за Русия“, заключи Путин.