Основната цел на Украйна във войната с Русия е излизане на границите от 1991 г.. Това заяви в Телеграм ръководителят на Офиса на президента на Украйна Андрий Йермак, цитиран от Укринформ.

Йермак също акцентира върху важността на освобождаването на всички затворници.

Според него е необходимо да продължат да се полагат усилия за изолиране на Русия под санкции и унищожаване на икономиката на страната.

Сред основните задачи ръководителят на президентската канцелария посочи гаранции за сигурността на Украйна и по-нататъшното присъединяване към НАТО, членството на Украйна в ЕС и международен трибунал за руските военни престъпления. Според Йермак е необходимо да се гарантира отговорността на руснаците и обезщетенията на украинците за всички престъпления и геноцид, които ще се разпространят върху няколко поколения руснаци.

Важен аспект е възстановяването на историческата справедливост. В този контекст служителят припомни "развенчаването и забравата на руските исторически митове по отношение на Украйна и нашия народ; разпространението на величествената украинска история и истината за дребния руснак".

"Имаме още много работа. Много повече... Но ще направим всичко заедно", подчерта ръководителят на ОП.

Украинският президент Володимир Зеленски създаде работна група, ръководена от ръководителя на кабинета си Андрий Йермак, която ще проучи въпроса за създаването на специален международен трибунал за съд на отговорните за агресията срещу Украйна. Създаването на такъв трибунал беше подкрепено от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Европейския парламент, Парламентарната асамблея на НАТО, Парламентарната асамблея на ОССЕ.

Киев разработва няколко варианта за създаване на специален трибунал, като един от тях се основава на споразумение между Украйна и ООН, които могат да приемат съответна резолюция.