Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи призова обществеността за "мирно и достойно“ честване на 4 февруари, когато се навършват 151 години от рождението на Гоце Делчев, предава информационната агенция "Макфакс“.

"На 4 февруари, когато се покланяме пред гроба на Гоце Делчев, ние се покланяме пред неговата визия за културна надпревара между народите. Призовавам за достойно, мирно честване на деня, в който отдаваме почит на неговия идеал за напреднали общества и за изграждане на цивилизационни ценности“, цитира агенцията думите на Османи.

В обръщението си към обществеността министърът подчерта, че всеки гражданин на Република България и всяка друга държава е добре дошъл в Северна Македония, но всеки трябва да се отнася с уважение към страната и македонския народ.

"Нека покажем зрялост и да не позволим национализмът да се подхранва чрез реч на омразата и пренебрежение. Ние сме страна с европейска перспектива. Със своите традиции на междуетнически диалог, сплотеност и мирно разрешаване на двустранни спорове ние сме пример в света. Приканвам ви да упорствате в тези наши ценности“, заяви още първият дипломат на Скопие.

Османи апелира гражданите да не се поддават на провокации, за да защитят интересите на държавата.

"Нека не позволяваме на провокатори да похитят нашето европейско бъдеще или да влошат имиджа, който сме изградили като държава. Това е в интерес на всички граждани и общия напредък“, каза Османи.