Президентът на Косово Вьоса Османи определи 18 декември като дата за предсрочните избори в населената предимно с етнически сърби северна част на най-младата държава на Балканите, предава Kosova Online.

"Централната избирателна комисия е инструктирана да предприеме всички необходими действия за организиране и провеждане на избори за ръководители на общините Северна Митровица, Зубин Поток, Лепосавич и Звечан в съответствие с това решение и действащия закон“, цитира порталът указа на Османи.

Властите в Прищина решиха да проведат предсрочни избори в северната част на Косово след оттеглянето на сърбите от всички институции на властта. На консултациите за вота не присъстваха представители на основната политическа сила "Сръбска листа", представляваща интересите на сърбите в региона.

Представителите на сърбите в Северно Косово обявиха оттеглянето си от всички институции на властта в страната в отговор на решението на официална Прищина от 1 ноември да започне да прилага заповедта за пререгистрация на превозните средства със сръбски регистрационни номера. До април догодина за нарушителите се предвиждат глоби в размер на 150 евро, след тази датата автомобилите им ще бъдат конфискувани.