Вписването на "българското малцинство“ в Конституцията, т.е. промяната на този висш държавен акт, е важно по две причини, смята министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от 4NEWS.

"Първо, защото дава насока как ще се изградят македонско-българските отношения в дългосрочен план в бъдеще. Докато те се опитваха, преди всичко Република България, да постави тези отношения в исторически контекст, ние намерихме решение, че тези отношения ще бъдат поставени в начин на комуникация между две общности, мнозинството македонски народ и малцинствената българска общност, които живеят нормално в Република Северна Македония. Така ще бъде начертан пътят на отношенията между двете страни, на двата народа“, подчерта министър Османи в интервю за Racin.mk.

Решаването на този въпрос по този начин, посочва Османи, е важно поради втората причина, а именно за продължаване на процеса на преговори за членство в Европейския съюз.

"Ще трябва да постигнем надпартиен консенсус, да оставим настрана интересите на ежедневната политика, да седнем и да анализираме всички аспекти за и против за конституционните промени. Уверявам ви, че и на експертно, и на политическо ниво, и на всяко друго ниво аргументите "за“ ще доминират за конституционните промени, защото те са в наш интерес“, подчертава министърът на външните работи.

В интервюто той говори за, както казва, културата на диалога и компромиса, чрез която европейската идея може да се разпространява в региона.

"Нашата култура на компромис, култура на диалог, която за съжаление се среща все по-рядко не само в региона, но и в света, правят Северна Македония ориентир за това как европейската идея може да бъде разширена в региона“, посочва Османи.

По думите му фактът, че сега има сериозен напредък в Брюксел (в диалога Белград-Прищина), фактът, че този напредък може да получи окончателната си форма точно в Охрид, има своята символика.

"Първо, заради успехите на Охридското рамково споразумение, което предлага модел как се решават етническите въпроси и това е признание за Северна Македония като важен участник в региона, т.е. като участник в стабилността и сигурността в региона, по този начин отразяващи нашата функционална междуетническа демокрация“, подчертава Османи.

В интервюто министърът казва, че "има две потенциални слаби звена, слаби точки в региона. Едината е спорът между Косово и Сърбия, а втората е Босна и Херцеговина и трудностите във функционирането на Дейтънското споразумение" и че "затварянето поне на един от тези два въпроса ще бъде значителна стъпка в крайна сметка за неговото стабилизиране, за помирение и за по-нататъшната евроатлантическа консолидация на Западните Балкани“.