Нарастващият брой на търсещите убежище, пристигащи на източната граница на ЕС, принуждава балтийските страни да обмислят затваряне на границите си с Русия поради опасенията, че Кремъл използва отчаяни хора, за да създаде миграционна криза на континента, пише европейската редакция на Politico.

Латвия, Литва и Естония са все по-обезпокоени, след като миналата седмица Финландия затвори всички свои гранични пунктове с Русия за две седмици, след като в скандинавската държава влязоха нелегални мигранти от засегнатите от кризата страни от Африканския рог и Азия.

Латвийското министерство на вътрешните работи е съобщило, че Рига "в момента не планира да затвори напълно границата с Русия и Беларус", но разкрива, че служителите "внимателно следят по-нататъшното развитие на ситуацията с потоците от нелегална имиграция. Ако ситуацията се промени радикално и застраши сигурността на страната, не е изключено Латвия да затвори напълно и източната си граница".

Естония и преди е заявявала, че се подготвя за потенциално нарастване на броя на бъдещите мигранти, които се опитват да преминат в ЕС през Русия, и в отговор може да затвори границата.

Миналата седмица финландски министър е заявил, че някои от най-често срещаните страни на произход включват Сомалия, Йемен, Ирак, Сирия и Афганистан, тъй като Русия използва мигрантите, за да извършва "преднамерени, цинични, хибридни действия".

Финландия, Естония и Латвия са единствените три държави от ЕС, които граничат с континентална Русия, и макар че след като руският президент Владимир Путин започна пълномащабната си инвазия в Украйна, бяха наложени санкции върху редица стоки, те продължават да служат като търговска и пътническа артерия.

Високопоставен литовски правителствен служител, на когото е предоставена анонимност, за да се обсъдят деликатните приготовления, е потвърдил, че балтийската страна внимателно наблюдава собствената си граница с руския ексклав Калининград "и ще реагира, ако има някакви промени".

"Подкрепяме решенията на Финландия, изложена на хибридна атака, организирана от Русия", е добавил служителят.

НАТО предупреди, че "Русия използва миграцията като инструмент за оказване на натиск върху други страни в Европа" след решението на Финландия да се присъедини към трансатлантическия военен съюз.

Кремъл отрича да насърчава мигрантите без документи да се опитват да преминат границата, но финландските гранични служители твърдят, че руските им колеги са помагали на хората по време на пътуването и дори са затваряли контролно-пропускателните пунктове зад тях, за да предотвратят връщането им.

През 2021 г. съюзникът на Москва Беларус е обвинен в подобна тактика, след като пуска десетки полети от страни като Сирия и Ирак, помагайки на мигрантите да пресекат нелегално границата с Полша.