Последователните спасявания на шестима души от руините на една и съща сграда в южната провинция Хатай 102 часа след смъртоносните земетресения в Югоизточна Турция възродиха изтъняващите надежди за намиране на още оцелели, пише Daily Sabah.

Броят на жертвите в цялата страна се покачи до близо 19 000 в петък, с над 75 000 ранени, но спасителите извадиха шестима души, включително две жени, живи от същата купчина развалини в чудотворна спасителна операция, продължила часове.

Екипите изкопаха двама души в рамките на минути един от друг от останките на шестетажна сграда в квартал на Искендерун в началото на деня, добавяйки към малкото скъпоценни оцелели, спасени от руините на домовете си на петия ден от операциите по търсене и спасяване.

Докато една млада жена на име Елиф беше изваждана от извисяващи се отломки, гражданите, които чакаха тревожно, викаха: "Обичаме те, Елиф! Дръж се!“

Когато Елиф махна слабо с ръка в отговор, очакващата тълпа въздъхна с облекчение, а мнозина аплодираха за чудотворното спасяване.

Полагат се усилия за спасяването на още четирима души от същата сграда, заявиха репортери на място. В руините имаше девет живи души, шестима от семейство Октай, двама от семейство Кълинч и един неидентифициран оцелял.

Фуркан Октай, чиито родители и четирима братя и сестри бяха в останките, беше изключително щастлив да открие, че семейството му все още е живо. "Там, където надеждата свършва, започва нова надежда“, заяви Октай, докато чакаше със затаен дъх спасителите. На 102-ия час екипажите изкопаха безопасно Ясемин и Кадир Октай, заедно с децата им Арда, 12, Зилан, 22, Хелин, 23 и Дилан, 19.

Раненото семейство Октай е изпратено в най-близката болница, докато спасителните екипи и роднините се прегръщат с облекчение.

Бусе Килинч, студентка от университета Сакария, която незабавно тръгна към Хатай след трусовете, беше друга обнадеждена гражданка, която очакваше да види родителите си извадени безопасно от руините. Екипите работеха, за да спасят Разие и Хаджи Мурат Кълинч от отломките, докато часовникът продължаваше да тиктака.

По-късно през деня още двама души от семейство Кълинч бяха извадени живи от руините, което увеличи радостта, изпитана от техните роднини, спасители и наблюдатели.

По-рано в центъра на Хатай емоциите се надигнаха, когато спасителният екип откри 7-годишно момиче, заклещено сред останките на жилищна сграда. След като научили, че момичето говори арабски, преводач бил привлечен да преведе историята на Тек Мухамед ал-Халеф. Момичето обясни, че е било в хола на дома си, когато земетресението ударило. След петчасови усилия Tec беше изваден изпод бетонни плочи и купища пръст.

Когато персоналът на Националния медицински спасителен екип (UMKE) я информира, че ще й бъде инжектирано лекарство, за да облекчи жаждата и глада й, Тек накара всички около нея да се смеят през сълзи, когато попита: "Това игла ли е? Ще боли ли?“

7-годишното момиченце веднага е изпратено в близката болница.

Приблизително по същото време, около 101 часа след инцидента, друга жена се измъкна жива от развалините в района на Антакия.

36-годишната Гюлендам Авджиоглу е била спасена, въпреки че е получила сериозни наранявания, заявиха служителите.

Спасителните усилия продължават с максимална скорост в Хатай, както и в други засегнати от земетресение градове в южна Турция, докато доброволци и професионалисти от цял свят се обединяват, за да спасят оцелелите от опустошителното бедствие.

Успешните спасителни истории от десетки повредени сгради и руини вдъхват лъч надежда в цялата страна, докато експертите правят окуражаващи разкрития, че шансът за оцеляване може да продължи до една седмица въпреки минусовите температури.