18-годишен младеж от сръбски произход е бил нападнат от група албанци в нощта срещу събота, когато част от православните християни – включително в западната ни съседка, празнуват Коледа, предава Kosova Online.

Стефан Томич е нападнат, докато се връщал с брат си от литургия в навечерието на празника в църквата "Свети Петър и Павел“ в Клокот (Гнилянски окръг). Инцидентът е станал около 02:30 часа местно време.

"След службата в църквата младежът отивал към дома на леля си, когато по пътя бил нападнат от група албанци, част от които той разпознал като охранители на местен ресторант. Стефан е с наранявания на окото, ръката, корема и краката и е потърсил медицинска помощ в лечебното заведение във Витиня“, се казва в съобщението.

Както се добавя, директорът на Службата за Косово и Метохия към сръбското правителство Петър Петкович също е разговарял със семейство Томич, като е уверил членовете им в подкрепата на държавата Сърбия.

Семейството съобщило за случая в полицията, която до ранни зори разпитвала Стефан за нападението.

"И това брутално нападение над сръбско дете в Косово и Метохия показва антисръбската истерия, която цари в Косово и Метохия и колко застрашени са сърбите, особено на юг от Ибър. Ето защо възниква въпросът какво прави международната общност прави, за да предотврати подобни атаки срещу сърби и да повиши безопасността на сърбите, което е тяхно основно задължение и задължение“, се казва в изявление от Службата за Косово и Метохия към правителството в Белград.