Нови два гроба за масови погребения с телата на "стотици хора“ са открити край североизточния украински град Изюм след изтеглянето на руските сили от района. Това обяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за американската телевизия CBS, в което призова за засилване на западните санкции срещу Москва, предава Reuters.

Към настоящия момент руските власти не са коментирали твърдението на Зеленски за откриването на още два масови гроба, но Москва редовно отрича обвиненията за извършване на жестокости във войната в Украйна.

"Днес получих повече информация... Откриха още два масови гроба със стотици хора... Става въпрос за (малкия) град Изюм“, цитира агенцията думите на Зеленски.

"Санкциите трябва да продължат. Те ще имат както политическо въздействие, така и финансово“, изрази увереност украинският президент.

След изтеглянето на руснаците от контролираните от началото на войната територии в Североизточна Украйна, властите на Киев откриха голямо масово гробище в гориста местност в край Изюм. В ход е разследване на обстоятелствата около смъртта на погребаните там – общо 436 души, 17 от които – на войници.

Миналата седмица приключи ексхумацията на телата. По-голямата част от тях изглежда са загинали насилствено. Според предварителни данни по тленните останки на 30 души са открити следи от изтезания.