Министрите на външните работи на осем страни от Европейския съюз призоваха Брюксел да наложи забрана за свободно движение на руски дипломати в Шенгенското пространство и в страните, в които са акредитирани, предава Reuters, като се позовава на съответното писмо, изпратено до Върховния представител на Общността по въпроса за външните работи и политиката за сигурност Жозеп Борел.

Писмото са подписали външните министри на Чешката република, Дания, Естония, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша и Румъния.

"Свободното движение на притежателите на руски дипломатически и служебни паспорти, акредитирани в една приемаща държава в Шенгенското пространство, улеснява злонамерени дейности“, се казва в писмото с дата 11 юни.

Министрите казват, че разузнаването, пропагандата "или дори подготовката на саботаж са основни задачи за голям брой руски "дипломати“ в ЕС“. В писмото се добавя, че макар експулсирането да е важно, заплахата от зловредна дейност остава.

"Смятаме, че ЕС трябва стриктно да се придържа към принципа на реципрочност и да ограничи движението на членове на руски дипломатически мисии и членове на техните семейства само до територията на държавата, в която са акредитирани“, отбелязват първите дипломати на осемте страни.

Авторите на писмото смятат, че тази мярка значително ще стесни оперативното пространство на руските агенти.