Осем държави членки на ЕС, а именно Чехия, Естония, Финландия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Швеция, поискаха нови санкции срещу Русия след смъртта на  Алексей Навални, съобщава агенция EFE

"Смъртта на Навални е още един сигнал за ускорените и систематични репресии в Русия. Трябва да засилим усилията си да държим политическото ръководство на Русия и нейните власти отговорни и да наложим повече разходи за действията им, включително чрез санкции", отбелязват министрите на осемте държави в писмо, изпратено в сряда до върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Жозеп Борел и консултирано от испанската агенция за пресата.

Осемте министри изразиха подкрепата си за предложението, което самият Борел формулира миналата седмица, за санкциониране на нови хора и образувания под режима на санкции на ЕС срещу нарушения на правата на човека и че тази поредица от санкции трябва да носи името на Навални. Министрите на осемте държави са предложили създаването на специфичен режим на санкции, "предназначен за справяне със ситуацията в страната в Русия", който да допълва този, който ЕС вече има за прилагане на ограничителни мерки срещу Русия в резултат на войната в Украйна.

"Новият режим ще предостави солидна правна основа за включване на хора от руския репресивен апарат, включително онези, които участват в политически мотивирани присъди срещу членове на гражданското общество и демократичната опозиция, както и на отговорните лица в съдебната верига (прокурори, съдилища и пенитенциарния сектор)".

Писмото е подкрепено и от Дания, Франция, Ирландия и Нодерландия, без те да го подписват.