Полската държавна петролна компания (ПКН) Орлен, след изтичането на договора с "Роснефт", намали дела на преработените в заводите си суровини от Русия до 10%, съобщава полската петролна рафинерия.

В края на януари 2023 г. изтече договорът между ПКН Орлен и Роснефт за доставка на 3,6 милиона тона петрол годишно. Руските суровини бяха заменени с петрол, внасян от други посоки. В резултат на това от февруари тази година 90% от суровините, преработени в рафинериите на Орлен, ще идват извън Русия. Въпреки това полската петролна копмания вече е напълно готова да се справи без руски суровини, така че евентуалното въвеждане на нови санкции върху вноса на петрол от тази страна няма да се отрази на дейността на компанията.

Отбелязва се, че като част от стратегията за диверсификация, Орлен изгражда портфолиото си за внос, базирано на доставките на суров петрол от Северно море, Западна Африка, Средиземноморския басейн, както и от Персийския и Мексиканския залив.

Ключов партньор на компанията сега е Сауди Арамко, с която Орлен подписа споразумение през ноември за доставка на петрол "в количество, достатъчно да покрие общото търсене на всички рафинерии на групата".

"Така скъсахме с историческата зависимост от руските суровини, които през 2015 г. представляваха почти 100% от петрола, доставян на рафинериите на ПКН Орлен. В момента тя (зависимостта от руски суровини) е само 10 %“, се твърди в съобщението на ръководителя на компанията Даниел Обайтек.

През 2021 г., като част от диверсификацията на доставките, Орлен намали покупките си на петрол от Роснефт, намалявайки обема по новия двугодишен договор до 3,6 милиона тона годишно (срещу 5,4-6,6 милиона тона в предишното споразумение). Друг договор - за доставки за рафинерии в Чешката република - приключи през 2022 г. Договорът с "Татнефт" все още е валиден.

През април 2022 г. делът на руските суровини, използвани в Орлен, е приблизително 30%.