Силвио Берлускони ще бъде изпратен по последния си земен път с държавно погребение, съобщава информационната агенция ANSA.

По данни на медията церемонията ще бъде проведена в Миланската катедрала. Планираните мерки за сигурност ще бъдат оповестени на по-късен етап, подчертават от редакцията.

Източници на ANSA съобщават още, че е в ход подготовка за транспортиране на тялото на Берлускони в дома му във Вила Сан Мартино в Аркоре.

Италианският политик-ветеран, основател и лидер на партията "Напред, Италия!“ Силвио Берлускони, оглавявал три пъти правителството в Рим, почина на 86-годишна възраст тази сутрин, съобщиха местните медии.

В началото на април, след като бе хоспитализиран с пневмония, се оказа, че Берлускони страда от хронична миеломоноцитна левкемия, на фона на която е развил белодробна инфекция. Той бе подложен на химиотерапия. Тогава Берлускони прекара повече от месец в миланската клиника "Сан Рафаеле“ и отново беше хоспитализиран на 9 юни, седмици, след като бе изписан от здравното заведение.