BBC Broadcasting Corporation и други международни оператори отказаха да дадат възможност на украинския президент Володимир Зеленски да направи видеообръщение на финала на музикалния конкурс "Евровизия". Това съобщи в четвъртък вечерта The Times, позовавайки се на Европейския съюз за радио и телевизия.

"Конкурсът за песни на Евровизия е международно шоу за забавление, което работи в рамките на строги правила и принципи, установени от самото му създаване. Един от неговите крайъгълни камъни е аполитичният характер на събитието", заяви представителят на организаторите. "Този принцип забранява възможността за политически или други подобни изявления по време на конкурса. Искането на Зеленски да се обърне към публиката на конкурса за песен на Евровизия, с всички похвални намерения, за съжаление не може да бъде удовлетворено, тъй като това би било в противоречие с правилата на събитието“.

Вестникът припомня, че това не е първият път, когато на Зеленски е отказана възможността да отправи видеообръщение по време на големи културни или спортни събития. Така през март организаторите на филмовите награди "Оскар" за втора поредна година не позволиха на украинския президент да се обърне към публиката и гостите на церемонията по награждаването. През декември 2022 г. CNN съобщи, че Международната футболна федерация е отхвърлила искането на Зеленски да направи видеообръщение преди началния сигнал за финала на Световното първенство в Катар.

Финалът на Евровизия 2023 ще се проведе на 13 май в M&S Bank Arena в Ливърпул. Във финалния кръг ще участват представители от 26 държави: музиканти от 20 държави, които преминаха полуфиналната бариера във вторник и четвъртък, Великобритания като страна домакин, Украйна като победител в предишния конкурс и представители на Голямата четворка - Германия , Испания, Италия и Франция.

На 66-ия конкурс за песен на Евровизия, който се проведе през май 2022 г. в Торино, украинската хип-хоп група Kalush Orchestra спечели с песента Stefania. Второто място е за Великобритания, а третото - за Испания. По традиция конкурсът за песен на Евровизия се провежда в страната, спечелила предишния конкурс. Украйна обяви готовността си да бъде домакин на Евровизия през 2023 г., но EBU заяви, че конкурсът не може да се проведе в Украйна поради трудности при осигуряването на безопасността на участниците.

На 25 февруари 2022 г. EBU, който е организатор на музикалното шоу, обяви, че поради събитията в Украйна Русия няма да бъде представена на Евровизия.