Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан ще произнесе годишната си реч, в която ще обобщи политическите резултати от изминалата година и ще очертае приоритетите на правителството на страната за предстоящия период. Според неговия прессекретар Берталан Хаваси, събитието ще се проведе в търговския и изложбен комплекс Варкерт Базар от XIX век, разположен недалеч от официалната резиденция на премиера, бившия кармелитски манастир, съобщава ТАСС.

Унгарските медии сравняват годишната реч на Орбан с традиционните обръщения на други чуждестранни лидери пред националните парламенти и понякога я наричат ​​"Състоянието на Съюза“ – подобно на речта на президента на САЩ пред двете камари на Конгреса. Както отбеляза Ориго, тази година речта на Орбан привлича особено внимание предвид въоръжения конфликт в Украйна, санкциите на ЕС срещу Русия, енергийната криза и инфлацията в Европа.

Премиерът напоследък многократно е заявявал, че светът е навлязъл в "епоха на опасности" и затова ще бъде важно да чуем "как правителството ще защитава Унгария" в тези условия, отбеляза още Ориго. В същото време чуждестранната публика ще се интересува от мнението на Орбан за последните международни събития. Неговият подход към ситуацията в Украйна се различава от този на почти всички други страни от ЕС, което предизвиква почти нескрито недоволство в Брюксел и Киев.

От самото начало на конфликта в съседната страна Унгария заяви, че няма да доставя оръжия там и няма да позволи транспортирането им през нейна територия, но в същото време ще й окаже хуманитарна помощ и ще приеме украински бежанци. Освен това Будапеща последователно се противопоставя на санкциите на ЕС срещу Русия и издейства ограниченията да не засягат доставките на петрол и газ по тръбопроводи, както и сътрудничеството в областта на ядрената енергия.

Като основни задачи за предстоящия период унгарското правителство смята запазването на работните места в страната, ограничаването на инфлацията и подпомагането на бедните, включително чрез субсидии за жилищни и комунални услуги и ограничаване на цените на храните. Икономиката на Унгария нарасна с 4,6% миналата година, над средното за ЕС, но се очаква растежът да се забави до 1,5% тази година. Инфлацията през януари надхвърли 25% на годишна база. Правителството заяви, че очаква я сведе до "едноцифрено число" до края на годината. Орбан ще трябва да обясни как унгарският кабинет планира да преодолее тези трудности.