Унгария ще се противопостави на идеята, Европейският съюз да вземе съвместен заем за финансиране на помощта си за Украйна, заяви премиерът на страната Виктор Орбан, цитиран от Bloomberg.

Вместо това Унгария подкрепя държавите-членки на ЕС, които насочват парите към Украйна на двустранна основа, каза той за държавното радио в петък. Той също така повтори противопоставянето си на глобален минимален корпоративен данък, който той нарече "убиец на работни места“.

Миналата седмица министърът на кабинета Гергели Гуляш заяви, че ЕС дори не обсъжда вземането на нов заем и каза, че Унгария може да е отворена за подкрепа на съвместна помощ на ЕС от вече съществуващи общи финансови ресурси.

Министрите на финансите на ЕС може да обсъдят и двата въпроса на среща във вторник. Държавите-членки също могат да вземат окончателно решение относно финансирането на Унгария, след като Европейската комисия препоръча тази седмица спиране на повече от 13 милиарда долара финансиране за правителството на Орбан поради опасения за върховенството на закона.