Унгарският премиер Виктор Орбан се появи на футболната среща между Унгария и Гърция, носейки шал в цветовете на националния флаг с карта на Унгария в границите отпреди 1920 г., когато в страната са територии, които сега са част от Румъния, Хърватия, Словакия, Сърбия, Австрия и Украйна, предава украинското издание "Главред".

Унгарците победиха в неделя в Будапеща гърците в приятелска среща с 2:1. Орбан публикува в социалните мрежи видео на сбогуване с пенсионирания унгарски полузащитник Балаш Джуджак. Премиерът носи червено-бяло-зелен фенски шал с изображения на т. нар. "Велика Унгария" - държава в границите преди Трианонския договор от 1920 г., в резултат на който Унгария губи 72% от територия и три милиона етнически унгарци се озоваха в чужбина.

В отговор на този инцидент румънското външно министерство предаде на унгарския посланик в Букурещ "категорично неодобрение" на постъпката на Орбан и заяви, че това е в противоречие с демонстрираната по-рано от Унгария политика на откритост и сътрудничество.

По-рано, по повод честването на Деня на независимостта на Полша, унгарският депутат Ласло Тороцкай пожела скоро на Полша "отново да се срещнем на общата полско-унгарска граница“. Министерството на външните работи на Украйна реагира на скандалното изявление и призова правителството на Унгария да осъди изявленията на унгарския депутат, които "прекратяват двустранните отношения".

Също по-рано  Орбан заяви, че войната в Украйна може да продължи до 2030 г. В същото време той допуска, че Украйна може да загуби една трета или половината от територията си. Той каза, че войната е щяла да бъде локална, но Западът се е намесил и я е направил глобална и сега Европа се "прострелва в крака" със санкции.

Подобен образ на Унгария в границите от преди 1920 г. често се използва в сувенири и по време на официални събития в страната. Знамената на Шекели - румънска област, бивша част от Унгария, където живеят етнически унгарци - постоянно висят на сградата на унгарския парламент в Будапеща, могат да се видят по време на патриотични шествия из града. Орбан изнася реч всяка година в румънския град Байле Тушнад, където 90% от населението е унгарско. Официален Букурещ многократно е протестирал срещу използването на символа на територията, която в момента е част от Румъния.