В интервю за германската медийна група Funke министър-председателят на Унгария Виктор Орбан призова Урсула фон дер Лайен да бъде сменена като председател на Европейската комисия (ЕК), като определи последните пет години от мандата й като "най-лошите в историята на Европейския съюз“.

Запитан защо възпрепятства избирането на Фон дер Лайен за втори мандат, Орбан поясни: "Заради слабото й представяне“. "Зелената“ трансформация е напълно провалено управление; миграционният пакет не решава проблема. Европа се нуждае от по-ефективно лидерство, има достатъчно талантливи политици, които могат да направят това. Но няма да назовавам имена“.

"Последните пет години бяха може би най-лошите в историята на ЕС“, допълни Орбан. Премиерът на Унгария отбеляза, че на изборите за Европейски парламент хората са показали, че искат промени в Брюксел. "Но както изглеждат нещата сега, същата управляваща коалиция ще остане на власт, не съм доволен от това, което се случва. Имаме структурен проблем“, подчерта той.

В интервюто Орбан заяви още, че ако европейците искат да вървят в крак с американците, ще трябва да "пораснат отново“. "Може би и по отношение на политическата тежест на световната сцена, която някога имахме и която след това загубихме“, отбеляза той. В същото време Орбан се изказа положително за бившия президент на САЩ Доналд Тръмп. "Аз съм 100% уверен в Доналд Тръмп, не, 101%. Първата причина е, че той бе човек на мира, той не започна нито една война“, обясни той.