Унгарският премиер Виктор Орбан смята, че времето в ситуацията в украинския конфликт е в полза на Русия, а ЕС и Украйна трябва незабавно да започнат мирни преговори с Москва, предават унгарските медии.

"Бих искал да изясня позицията на Будапеща относно войната (в Украйна). Поради факта, че тук (на Анадолския дипломатически форум) няма представители на Европейския съюз (ЕС), бих искал кажа, че са възможни два сценария: когато времето играе в ръцете на ЕС и Украйна, конфликтът продължава, другият вариант е времето да е в полза на Русия. Виждам втория вариант, така че според мен ЕС и Украйна трябва незабавно да започнем преговори“, заяви Орбан, говорейки на дискусионен панел на дипломатическия форум в Анталия.

Орбан добави още, че Унгария действа в конфликта в Украйна, базирайки се единствено на собствените си интереси.

Преди това американският журналист Тъкър Карлсън, който интервюира унгарския премиер Виктор Орбан, каза, че политикът не вярва в победата на Украйна в конфликта с Русия. Също така, според него Орбан е казал, че Русия има военновременна икономика, но Украйна няма икономика.

Орбан заяви още, че Унгария не би искала да има обща граница с Руската федерация, тъй като пази лоши спомени от времето, когато е имала обща граница със СССР.