Брюксел трябва да сключи споразумение с Москва за бъдещето на европейската сигурност, заяви унгарският премиер Виктор Орбан, цитиран от РИА Новости.

"Разбира се, трябва да сключим споразумение с Русия за бъдещето на европейската сигурност“, отбеляза той, говорейки на икономически форум в Катар.

Що се отнася до бъдещето на самия ЕС, политикът отбеляза, че има два ъгъла, под които може да се разглежда ситуацията. Според него Брюксел иска да създаде "Съединени европейски щати“, а някои държави, включително Унгария, напротив, са за разширяване на националните компетенции на страните членки на съюза.

Също така Орбан подчерта, че отношенията между Унгария и Швеция трябва да се подобрят, преди Будапеща да даде съгласието си за присъединяването на Стокхолм към НАТО, предава Reuters.

"Политическите отношения между Унгария и Швеция са ужасно сгрешени“, заяви той. "Ние не искаме да внасяме конфликти в НАТО“.

Все още няма дата, на която унгарският парламент ще гласува шведската кандидатура за приемане, която трябва да бъде ратифицирана от всичките 30 членове.

НАТО провежда среща на върха през юли във Вилнюс.