Преизбаният президент на Русия Владимир Путин най-накрая получи първото си – и засега единствено – поздравление от европейски лидер: унгарския премиер Виктор Орбан, пише европейската редакция на Politico.

"Радвам се, че сътрудничеството между Унгария и Русия се основава на взаимно уважение, което прави възможно обсъждането на важни въпроси дори в настоящата, много сложна геополитическа ситуация“, се казва в писмо, изпратено от Орбан в четвъртък, цитирано от руската държавна агенция РИА Новости.

Орбан написа, че Унгария е на страната на мира и изрази готовност за разширяване на сътрудничеството с Москва. "Унгарският министър-председател увери руския президент, че сме готови да увеличим сътрудничеството между нашите страни в области, които не са ограничени от международното право“, поясни прессекретарят на унгарския лидер.

Путин спечели личен рекорд от 87 процента подкрепа на тридневните президентски избори в Русия, които приключиха в неделя.

Последният път, когато спечели президентския пост през 2018 г., Путин получи поздравления от много страни от ЕС, включително Австрия, Унгария, Гърция, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Португалия, Словения, Финландия, Франция, Хърватия, Германия, България, Чехия Република, Латвия и Естония.

Тази година страните от ЕС, включително Германия, Франция и Италия, поставиха под въпрос легитимността на победата на Путин, като много лидери осъдиха провеждането на изборите. Единственото изключение беше Орбан, който пусна писмото си до президента на Русия в деня на срещата на върха на ЕС в четвъртък.