Унгария подкрепя мирния план на Китай за Украйна, противопоставяйки се на позицията на западните лидери по предложението на Пекин, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от Politico.

"Считаме мирния план на Китай за важен и го подкрепяме“, изтъкна Орбан, добавяйки, че иска Унгария да остане настрана от войната и да не доставя оръжия на Украйна.

Представители на САЩ и ЕС отхвърлиха мирното предложение на Китай за Украйна като опит за отвличане на вниманието от неговата проруска позиция, а генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг отбеляза, че предложението "няма много доверие, защото не са успели да осъдят незаконното нахлуване в Украйна“.

Забележките на Орбан предизвикаха отпор в парламента.

"Защо правителството застана на страната на убиеца Путин? Възможно ли е унгарският премиер да е агент на Русия?", попита бившият унгарски премиер и опозиционен лидер Ференц Дюрчан по време на парламентарния дебат след речта на Орбан.

Китайският мирен план бе представен малко след като държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен предупреди, че Пекин обмисля да предостави смъртоносни оръжия на Москва, които да използва срещу Украйна. Пекин също се въздържа от резолюция на ООН за Украйна, която изисква Русия незабавно да изтегли военните си от украинска територия.